2015. október 11., vasárnap

Befőzés 2015

Idén harmadik éve, hogy foglalkozom a befőzéssel. Az idei sikerült a legjobban, ugyanis eddig 4 féle gyümölcsből is készítettem dzsemet. Júniusban már elkezdődik a befőzési szezon, mégpedig az eperrel, majd jön a meggy, a sárgabarack, ősszel a szilva, november-december körül pedig tervezem a kiwi és  a narancsdzsem elkészítését. Sajnos a sárgabarackot mindezidáig egyszer sem sikerült eltenni..egyszerűen minden évben lemaradtam a szezonról. Ezért idén nyáron jó sűrűn látogattam a piacot, hogy amint megjelenik, bevásárolhassak belőle. Egyrészt nagyon kevés helyen volt kapható, az se volt igazán szép, másrészt nagyon drágán árulták (700-800 ft/kg). Azért sárgabarackból minimum 3 kg kell, hogy értékelhető mennyiséget kapjunk, hiszen a magját és a héját is el kell távolítani.
 
 
 
Minden gyümölcsnek vannak olyan részei, amiket nem használunk fel a befőzéshez, ezért nagy segítségünkre lehetnek az ún. szorzók. Vegyünk egy példát. Az eper szorzója 1,03, tehát ha 2 kg epret szeretnénk befőzni, akkor 2*1,03 kg-ot kell vásárolnunk, tehát 2 kg 60 dkg-ot.
 
 
 
 
Befőzés lépésről lépésre
 
1. Először a befőttes üvegeket alaposan tisztítsuk meg és fertőtlenítsük. A gyümölcsöket mossuk meg. Amelyik gyümölcsnél szükséges, vegyük ki a magot, és ha úgy szeretjük, forrázás után húzzuk le a héját. Az előkészített gyümölcsöt nagyon apróra vágjuk vagy pépesítjük. Én vagy fele-fele arányt használok (fele pépesítve - fele adag apróra vágva) vagy 1/3-2/3 arányt. A második eset leginkább a bogyós gyümölcsöknél áll fenn, amikor a gyümölcsadag 1/3-át egészben hagyom (meggy, ribiszke, málna stb.), a nagyobbik részét pedig pépesítem botmixerrel.
 
2. A kimért cukrot a dzsemfix-el egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a főzőedénybe rakott gyümölcsre és összekeverjülk.
Dzsemfixek közül három fajta van:
a) Dzsemfix 1:1 = nagyon édes lekvárok elkészítéséhez (1000 g gyümölcshöz 1150 g cukor)
b) Dzsemfix 2:1 = cukortakarékos változat, gyümölcsösebb lekvárhoz (1250 g gyümölcshöz 500 g cukor)
c) Dzsemfix 3:1 = legcukortakarékosabb változat (1250 g gyümölcshöz 350 g cukor)
 
Emellett lehet kapni külön adott gyümölcsökhöz való dzsemfixeket: szilvához, eperhez, sárgabarackhoz, vegyes gyümölcshöz. A másik megoldás a befőzőcukor használata, amit egyszerűen csak a gyümölcshöz keverünk és felteszünk főni.

Én személy szerint nem a receptben megadott mennyiségeket szoktam használni. Két fős háztartásunk számára az adott gyümölcsből kb. 2-3 kg-ot szoktunk venni, ehhez a dzsemfix 2:1-t használom és 500 g cukrot. Így nem túl sűrű, igazi gyümölcsös lekvárt kapok.

3. Jöhet a főzés.  Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Forrás után a lekvárt vagy dzsemet további 5 percig zubogva forrni hagyjuk (folyamatos keverés mellett), majd levesszük a tűzről. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről.
 
4. Az előkészített üvegeket azonnal peremig töltjük, jól lezárjuk, és legalább 5 percre fejre állítjuk.
 
Ezek után nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy kicsit lehűljön és ízlésünk szerint dekoráljuk az üvegeinket.
 
 
ÍZESÍTÉS, PÁROSÍTÁS
 
Hagyományos lekvárokat szoktam készíteni, maximum a fűszerekkel szoktam kicsit játszadozni. (főleg szilvához és narancshoz szoktam adni szegfűszeget és fahéjat). A neten böngészve azonban rengeteg féle dzsem receptet találhatunk a lehető legkülönbözőbb gyümölcsök és  hozzávalók összepárosításával.

Tavaly készítettem két féle almalekvárt is. Az egyik kb. 3 kg alma és 1 konzerv ananászból készült, a másik pedig fűszeres almalekvár volt, amit fahéjjal, gyömbérrel és a csipetnyi szerecsendióval ízesítettem. Nem is kell mondanom, hogy mindegyik nagyon-nagyon finom lett. (Tényleg, ha idén még találok szép almát a piacon, akkor biztos készítek!)
 
A házilekvárok egyébként sokkal jobban megéri pénzügyileg. 4-5 üveg lekvárt tudok készíteni olyan 1000 forintból. Namármost ahogy elnézem a boltok polcain egy valamirevaló lekvárt bizony 4-500 forintnál kezdődik...és nem tudom valójában mennyi gyümölcsöt látott. Emellett a befőzés nagyon jó móka! :) Ha nincs kedved sütni vagy csak valami édességre vágysz, egy szelet házilekváros kenyér tökéketesen megoldja a problémát. De finom vendégváró süti is készülhet. Például egy lekváros piskótatekercs:
 
Ehhez 3 tojást szétválasztunk, a tojássárgájákat 3 ek. cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 3 ek. vizet és 3 ek. lisztet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Téglalap alakú lapos tepsiben sütjük meg, kb. 10-12 perc alatt. Ha megsült pár percet hagyjuk hűlni, majd még langyosan egy tiszta konyharuha segítségével feltekerjük, így hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor kenjük meg ízlés szerint lekvárral, újra feltekerjük és felszeleteljük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése