2015. október 30., péntek

GYÜMÖLCSKALAUZ: Az alma

Az alma a Magyarországon termű gyümölcsök közül talán a legnépszerűbb. A rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó faj.
 
Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.  A XVI. század végén Olivier de Serres, a nagy mezőgazdász több mint ötven fajtát különböztetett meg. Manapság száznál is több létezik, de a piacon ebből csak mintegy harmincat találhatunk meg, amelyeket fokozatosan nemesítettek ki. Legnépszerűbb fajtái a nyári alma, a jonatán, a golden és az idared. A nyári alma kicsi, fehér húsú, savanykás ízű, augusztusban terem. A jonathán szeptember végétől szedhető, mélypiros, közepes nagyságú, édesebb. Szeptember végétől termő alma a golden, amely középnagy és sárga színű. Az idared érettségét október elejére éri el, színe sárga, napos oldalán élénkpiros, nagy méretû almafajta.
 
'Napi egy alma, az orvost távol tartja.'
 


Talán ez a legismertebb, de több hasonló mondás bizonyítja az alma jótékony hatását, sőt az ókorban a gyógynövények között tartották számon. Indiában hasmenés ellen, Kínában pedig az almafa kérgét cukorbetegség gyógyítására használták. A német Hildegard  nyers almát ajánlott az egészséges embereknek és főtt almát minden betegség első kezeléseként.
Elterjedt legenda, hogy a sápadt, vashiányos kislányokat olyan almával etették, amelyekbe napokon keresztül vasszögek voltak beleszúrva.

Miért érdemes tehát almát fogyasztanunk?

  • gazdag pektinben, ami hozzájárul a jó emésztéshez (nyersen hasmenés ellen, főzve székrekedés megoldására)
  • magas a foszfor és az almasav tartalma
  • A vitamint, B komplex vitaminokat és C vitamint tartalmaz
  • folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős
  • segíti az agy, a vese és a máj működését
  • megfázás, influenza megelőzése érdekében hatásos
  • megköti a bélben a mérgeket, a rákkeltő anyagokat
  • hatásos hányinger ellen
  • serkenti a vérkeringést, méregtelenít


Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve (kompót), töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek.






Forrás
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_alma
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/a_gyogyito_alma/20011206134437
http://www.webbeteg.hu/cikkek/asztma/3699/almaval-az-asztma-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése