Pár napja bombaként robbant a hír a vörös húsok (sertés, marha, kecske, borjú, ló, bárány, birka) rákkeltő hatásának bizonyításáról. A WCRF (Rákkutatási Világalap) szakértői szerint a finomított vörös húsból készült termékek fogyasztása bizonyíthatóan növeli a béltraktus rákos megbetegedéseinek valószínűségét, ezért a fogyasztóknak azt ajánlják, tartózkodjanak a kolbászok és steakek fogyasztásától.
Az EPIC-Oxford kutatásai azonban ellentmondanak a fenti álláspontnak. Ők ugyanis azt állítják, hogy a vegetáriánusok között sokkal gyakrabban fordul elő a vastagbélrák, mint a húsevőknél.
Párbeszéd alakult ki a két kutatás tudósai között, végül a WCRF professzora az alábbi mondattal zárta rövidre a vitát: "Szorítsuk vissza a vörös húsfogyasztást heti 500 grammra. Ennél több vörös hús fogyasztása növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyeit."
A húsipar szerint semmi sem bizonyítja a rákkeltő hatást, csak felesleges pánikkeltésről van szó.
Engem ez a téma kevésbé érint, ugyanis nem nagyon szeretem a vörös húsokat. Sertést szoktam néha fogyasztani illetve a borjú és a bárány hús is nagyon finom tud lenni, de ezeket talán ha évente 1x eszek pl. egy török étteremben.
Személyes véleményem szerint azonban nem a vörös húsokkal van a baj, hanem a vörös húsból készült termékekből. Felvágottakkal és egyéb készítményekkől. A henteseknél kapható készítményekről fogalmunk sincs, hogy valójában miből készültek, de ha megnézzük egy-egy előre csomagolt felvágottnak a csomagolását, bizony elég hamar elmegy a kedvünk attól, hogy megegyük. Alapja valamiféle húsnak nem nevezhető nyesedék, húspép, tele van ízfokozókkal, állományjavítókkal, rengeteg sót tartalmaz és még ki tudja miket. Kicsit érdemes körülnézni a boltok polcain, mert nem túl drágán hozzá lehet jutni finom felvágottakhoz, aminek elég magas a hústartalma.
Én alapvetően azt gondolom, hogy az ember mindent fogyaszthat (és kell is fogyasztania), csak mértékkel. A szervezet jelez nekünk, ha valamit kívánunk annak oka van.
Nem kell lemondanunk a vörös húsok fogyasztásáról, a felvágottakról, a kolbászról vagy a bacon szalonnáról, csak fogyasszuk mértékkel. Hús mellé együnk párolt zöldséget vagy salátát, a szendvicsünkbe tegyünk paprikát vagy paradicsomot. Így máris sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése