A majoránna (Origanum majorana) a legrégebbi és a leghíresebb magyar fűszer, melynek eredeti hazája a Földközi-tenger. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.
Az ókori görögöknél a boldogságot szimbolizálta, Aphrodité növénye volt. Hozzánk valószínűleg a 16. században került török közvetítéssel.
Különleges ízt és zamatot kölcsönöz ételinknek. Levesek (savanyú burgonya-, gomba-) főzelékek (burgonya-, bab-), mártások, húsételek, húskészítmények, máj, vagdalt és véres húsok fűszerezéséhez kiváló. Töltött húsok töltelékét is érdemes fűszerezni vele, emellett grill csirke és alufóliában sült húsoknak is finom ízt ad.
A majoranna gyógynövényként is használatos: étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. A magas vérnyomásban szenvedőknek azonban óvatosan kell használniuk.
Forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése