2014. december 5., péntek

Mikulássapkák


 
HOZZÁVALÓK (kb. 30 darabhoz)

 

Tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csomag sütőpor
  • 12.5 dkg margarin
  • 12.5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 2 ek tej

 

Díszítéshez

  • 150 g marcipán (piros)
  • 100 g cukormáz (fehér)

 

ELKÉSZÍTÉS

 

Tésztához

  1. A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk.
  2. Hozzáadjuk a sütőport, a fűszerkeveréket, a cukrot és a vaníliás cukrot.
  3. A margarint felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet.
  4. Az egészet jól összedolgozzuk, majd fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  5. Fél óra elteltével elővesszük a tésztát és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 24x12 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A lapokat 6x12 cm-es téglalapokká vágjuk, majd átlósan is elvágjuk. Így 8 db háromszöget kapunk. A háromszögek felső csúcsát ferdén, alsó részét pedig egyenesen visszahajtjuk. Kész is a mikulássapka alapja.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, kb. 12-15 percig sütjük a sapkákat.
  7. Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

 

Díszítéshez

  1. Ha kihűlt a tészta, a marcipánmasszát kinyújtjuk és a sapkákra borítjuk.
  2. 1 tojás fehérjéből és néhány evőkanál cukorból habot verünk. Ezzel a habbal díszítjük a mikulássapkák alját és tetejét (bojt). Használhatunk bolti cukormázat is. Ezt néhány kanál vízzel kell elkevernünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése