HOZZÁVALÓK (kb. 30 darabhoz)
Tésztához
- 30 dkg finomliszt
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag sütőpor
- 12.5 dkg margarin
- 12.5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 2 ek tej
Díszítéshez
- 150 g marcipán (piros)
- 100 g cukormáz (fehér)
ELKÉSZÍTÉS
Tésztához
- A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk.
- Hozzáadjuk a sütőport, a fűszerkeveréket, a cukrot és a vaníliás cukrot.
- A margarint felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet.
- Az egészet jól összedolgozzuk, majd fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Fél óra elteltével elővesszük a tésztát és négy részre osztjuk. Mindegyik részt kb. 24x12 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A lapokat 6x12 cm-es téglalapokká vágjuk, majd átlósan is elvágjuk. Így 8 db háromszöget kapunk. A háromszögek felső csúcsát ferdén, alsó részét pedig egyenesen visszahajtjuk. Kész is a mikulássapka alapja.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, kb. 12-15 percig sütjük a sapkákat.
- Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez
- Ha kihűlt a tészta, a marcipánmasszát kinyújtjuk és a sapkákra borítjuk.
- 1 tojás fehérjéből és néhány evőkanál cukorból habot verünk. Ezzel a habbal díszítjük a mikulássapkák alját és tetejét (bojt). Használhatunk bolti cukormázat is. Ezt néhány kanál vízzel kell elkevernünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése