Elérkeztünk hát az egyik legfontosabb (keresztény) ünnephez, a Karácsonyhoz. December 24-e van. Sajnos manapság sok embernek az őrületes ajándékvásárlás a legfontosabb benne, pedig gyönyörű ünnep és sokkal mélyebb jelentése van.
Karácsony ünnepén Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Az első nikaiai zsinat (325) határozott úgy, hogy december 25-e Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: "az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe". A karácsony időpontjának kiválasztása nagy valószínűség szerint azért esett december 25-re, a téli napforduló közelébe, mert a római birodalom két korábbi államvallásának ünnepe is ekkor volt: 25-én végződtek a római szaturnáliák (pogány téli napfordulós ünnep), és aznap volt a Dies Natalis Solis Invicti, a Napisten születésének napja.
A keresztény vallási ünnep Jézus
születésének történetén alapul. A keresztény hit
szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. A történet szerint napkeleti bölcsek („háromkirályok”) indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket Jézushoz.
Karácsonyi ételek
Számos
családnál ma is halászlé, halleves vagy borleves, rántott hal,
esetleg más halétel szerepel a szenteste ünnepi étrendjében. A
szokások eltérőek, sok helyen már ilyenkor asztalra kerül a
pulykasült vagy töltött káposzta.
A magyar családoknál igencsak
tisztelt bútordarab volt az asztal. A falusi házakban abroszt csak
ünnepnapokon terítettek rá, karácsonykor általában piros
mintásat. A piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát
helyeztek, a betlehemi jászolra emlékezve. Gabonával teli kosarat
is tettek ide, meg néhányat a mezőgazdasági szerszámok közül,
hogy jó legyen a termés. Szinte valamennyi karácsonyi ételnek
volt szimbolikus, mágikus jelentősége. A mák, a bab, a borsó a
bőséget biztosította, az életet tette édessé a méz, a
fokhagyma védte az egészséget. Az alma általában az egység, az
egészség, a szépség és a szerelem szimbóluma volt. Az asztal
alatti szalmát a lábasjószággal etették meg, hogy az állatvészt
elkerüljék.
Karácsony
első ünnepén "Nagykarácsony napján" az ebédet
általában a pompás, erőteljes, aranyszínű húsleves nyitja meg.
Ez a leves készülhet tyúkból, pulykából, pulykaaprólékból,
benne zöldség, gomba, májszeletkék és finommetélt. Az ételsor
fénypontja azonban általában a pulykapecsenye, tűzdelve
gesztenyével, mandulával töltve, vörösborban párolt szilvával
körítve. Régen szokás volt a karácsonyi pulykát dióval hizlalni, így ízesebb lesz a húsa.
Vidéken
ilyenkor van a disznóvágások ideje, amikor is orjaleves és
disznótoros ételek kerülnek az ünnepi asztalra.
A
karácsonyi ételek rendjében fontos szerep jut a dús töltelékű,
fényes márványos diós és mákos kalácsnak, melyet bájglinak
vagy bejglinek is neveznek. Készülhet omlós vagy egyszerű kelt
tésztából, a töltelékhez lehet mazsolát, almát, datolyát,
csokoládét, mézet, birsalmasajtot keverni.
Az ünnepi asztalról
nem hiányozhat a bor sem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése