A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény.
Kínában már az időszámításunk előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében.
A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak
főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt,
hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért
ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.
A középkorban a népek közti fűszerkereskedelemben játszott nagy szerepet.
Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel
és reszelt főtt tojással elkeverjük: kiváló gyógyszer impotencia ellen.
Nálunk Európában is elterjedt volt, hogy a menyecske gyömbéres kenyeret
sütött a szíve választottjának, remélve, hogy így a legény nagyobb
kedvvel házasodik meg.
Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.
A fűszer sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű. Ezt a növény gyöktörzse szolgáltatja. Tartalmaz cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt. Jellegzetes aromáját gingerol tartalma okozza.
Felhasználási módja sokrétű, kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő. Az étkezés utáni telítettség érzést is mulasztja. Emellett rendkívül jó immunerősítő és a menstruációs panaszokat is enyhíti.
Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.
Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így
kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával
takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad
az ételnek.
Angliában, Amerikában a híres „Ingver” sört készítik belőle,
de a magyar recept szerint készített „gyömbérsör” is igen frissítő, ízletes ital.
Fűszerek könyve
http://antalvali.com/gyomber.html#gyomber_szarmazasa
http://antalvali.com/gyomber.html#gyomber_szarmazasa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése