2014. október 31., péntek

Sütőtök

Ha már Halloween, akkor természetesen ma egy sütőtökös recepttel fogok készülni, de előtte nézzük meg, hogy milyen fontos vitaminforrás is.

A sütőtök Közép-és Dél-Amerikából származik, a maják, az aztékok és az inkák jellegzetes étele volt, ami Amerika felfedezése (1592) után került Európába. 

  • Magas a szénhidráttartalma és a karotintartalma is.
  • A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban pantoténsavban (stressz, koleszterinszint csökkentő hatás) gazdag. 
  • Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium- (vértisztító, méregtelenítő hatás), foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. 
  • Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. 
  • Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. 
  • Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
  • A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre, szépíti a bőrt, a bőrrák kialakulásának kockázatát csökkenti.
  • Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése