Ha már Halloween, akkor természetesen ma egy sütőtökös recepttel fogok készülni, de előtte nézzük meg, hogy milyen fontos vitaminforrás is.
A sütőtök Közép-és Dél-Amerikából származik, a maják, az aztékok és az inkák jellegzetes étele volt, ami Amerika felfedezése (1592) után került Európába.
A sütőtök Közép-és Dél-Amerikából származik, a maják, az aztékok és az inkák jellegzetes étele volt, ami Amerika felfedezése (1592) után került Európába.
- Magas a szénhidráttartalma és a karotintartalma is.
- A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban pantoténsavban (stressz, koleszterinszint csökkentő hatás) gazdag.
- Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium- (vértisztító, méregtelenítő hatás), foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
- Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
- Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez.
- Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
- A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre, szépíti a bőrt, a bőrrák kialakulásának kockázatát csökkenti.
- Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése