2014. október 21., kedd

A gnocchi


Az olasz szó eredetileg a nocchio (jel.: fabütyök) vagy a nocca (jel.: ujjperc) szóból eredeztethető, és a Mediterráneumból, a mai Olaszország területéről származik. Az ókori Róma legionáriusai az egykor hatalmas birodalom népeivel is megismertették a ma ismert fogás elődjét. Bár a burgonya európai elterjedését és termesztését megelőző időszakban tartalmas tésztája lisztből, tojásból és vízből állt némi sóval fűszerezve – hasonlóan a nálunk is szinte nemzeti ételnek tekintett nokedlihez vagy galuskához, amely valószínűleg innen eredeztethető. 
A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítik Itália-szerte.
Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap – ekkor került a családi (és persze vendéglői) asztalra a burgonyás gnocchi, megelőzve, a pénteki halnapot. Az olaszok a gnocchit leginkább húsmentes szószokkal tálalják, gyakran csak vajjal és karakteres sajttal. Gyakori még, hogy gyorsan párolt spenóttal keverik el, vagy csak egy könnyű, tejszínes paradicsom mártással kínálják.

Délebbre, Nápoly környékén gyakran kínálják a gnocchit hússal, gazdag paradicsommártással és mozzarellával.     
Észak-Olaszországban és Ausztria Dél-Tirol tartományában nagy hagyománnyal rendelkezik az úgynevezett gnocchi di pane – a kenyér vagy zsemlemorzsával készülő gnocchi is, amelynek különböző változatai az északabbra fekvő országokban is elterjedtek. Ennek egyik variánsa a nálunk is népszerű zsemlegombóc. 
Különleges egytálétel a Szardínia szigetén hagyományosan sáfránnyal ízesített „gnocchetti”, amelyet malloreddusnak hívnak, és rendszerint gazdag paradicsomos bárányraguval tálalnak. A jellegzetes, erősen bordázott, keskeny, hosszúkás, a gnocchinál lényegesen kisebb méretű tészta ma már többnyire sáfrány nélkül készül, és a száraztésztákhoz hasonló csomagolásban, készen is kapható.

Az olaszok a gnocchit leginkább húsmentes szószokkal tálalják, gyakran csak vajjal és karakteres sajttal. Gyakori még, hogy gyorsan párolt spenóttal keverik el, vagy csak egy könnyű, tejszínes paradicsom mártással kínálják.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése