A máj, mint belsőség talán nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé, pedig jól elkészítve igazán finom tud lenni, ráadásul rengeteg vitamint tartalmaz.
Tartalmaz:
- A vitamint,
- B6 vitamint,
- C vitamint,
- folsavat,
- vasat,
- cinket,
- kalciumot,
- káliumot.
Összességében tehát a máj
- segít megőrizni a bőr egészségét,
- véd a fertőzésekkel szemben
- segíti a vörösvérsejtek termelését.
A máj értékes táplálék vashiányos vérszegénységben szenvedők számára, de mivel sok benne a koleszterin, hetente egy alkalomnál többször nem javasolt fogyasztani.
A máj egy - még definiálatlan - fáradtságcsökkentő hatását Benjamin K. Ershoff professzor vizsgálta egy kutatás
keretében 1951-ben. Ershoff laboratóriumában három csoport patkányt
vizsgált. Az első csoport az alapétrend mellett 11-féle vitamint, a
második komplex B-vitamint kapott, a harmadik étrendje pedig 10
százalékban porított májból állt. A kísérlet eredményeit 1975-ben a
Prevention című magazinban ismertették. Néhány hét elteltével a
patkányokat hideg vízbe tették, ahol nem volt más választásuk, mint
úszni, különben elmerültek. Az első csoport átlagosan 13,3 perc múlva, a
második 13,4 perc múlva adta fel a küzdelmet. A májporos csapat három
tagja 63, 83 és 87 percig úszott, a többi kilenc ugyanebből a csoportból
még a kétórás kísérlet végén is evickélt. Ershoff szerint a máj
valamelyik összetevője egyszerűen nem hagyta kimerülni az állatokat.
Annak ellenére, hogy bizonyítottan tele van vitaminnal és az előbb
említett kísérlet szerint erőt is ad, mégis sokan óvnak a túlzott
májfogyasztástól. A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének,
ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl
magas az A-vitamin-tartalma (az A-vitamin túladagolása szélsőséges
esetben mérgezéshez
vezethet). A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat,
azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához
szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint
veszélyforrás. Azonban a máj - ha nem mértéktelenül esszük - hasznos.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése