2014. október 28., kedd

A májról

A máj, mint belsőség talán nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé, pedig jól elkészítve igazán finom tud lenni, ráadásul rengeteg vitamint tartalmaz. 

 
 
 
Tartalmaz: 
  • A vitamint,
  • B6 vitamint,
  • C vitamint,
  • folsavat,
  • vasat,
  • cinket,
  • kalciumot,
  • káliumot. 

Összességében tehát a máj 
  • segít megőrizni a bőr egészségét, 
  • véd a fertőzésekkel szemben
  • segíti a vörösvérsejtek termelését.

  •  
A máj értékes táplálék vashiányos vérszegénységben szenvedők számára, de mivel sok benne a koleszterin, hetente egy alkalomnál többször nem javasolt fogyasztani.

A máj egy - még definiálatlan - fáradtságcsökkentő hatását Benjamin K. Ershoff professzor vizsgálta egy kutatás keretében 1951-ben. Ershoff laboratóriumában három csoport patkányt vizsgált. Az első csoport az alapétrend mellett 11-féle vitamint, a második komplex B-vitamint kapott, a harmadik étrendje pedig 10 százalékban porított májból állt. A kísérlet eredményeit 1975-ben a Prevention című magazinban ismertették. Néhány hét elteltével a patkányokat hideg vízbe tették, ahol nem volt más választásuk, mint úszni, különben elmerültek. Az első csoport átlagosan 13,3 perc múlva, a második 13,4 perc múlva adta fel a küzdelmet. A májporos csapat három tagja 63, 83 és 87 percig úszott, a többi kilenc ugyanebből a csoportból még a kétórás kísérlet végén is evickélt. Ershoff szerint a máj valamelyik összetevője egyszerűen nem hagyta kimerülni az állatokat.

Annak ellenére, hogy bizonyítottan tele van vitaminnal és az előbb említett kísérlet szerint erőt is ad, mégis sokan óvnak a túlzott májfogyasztástól. A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma (az A-vitamin túladagolása szélsőséges esetben mérgezéshez vezethet). A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint veszélyforrás. Azonban a máj - ha nem mértéktelenül esszük - hasznos. 

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése