2015. április 1., szerda

A zabpehely

A zabpehely manapság az igencsak népszerű alapanyagok közé tartozik, így itt az ideje közelebbről is megvizsgálnunk. Gondolom sokan vannak még úgy, hogy azt gondolják "a zab a lovaknak való", viszont tény, hogy rendkívül sok pozitív hatással rendelkezik:

  • Rendszeres fogyasztása már kis mennyiségben is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladásgátló, s jótékony hatással van az idegrendszerre is. 
  • Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. 
  • Ásványi anyagokban gazdag (alumínium, cink, foszfor, kálium, kalcium, kobalt, magnézium, vas). 
  • Magas a fehérje, az B- és E-vitamin-tartalma.
  • Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is. 

Előállítása

Az emberi fogyasztásra termesztett és feldolgozott, gondosan válogatott egész szemű zabot megtisztítják külső héjától, majd malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítják elő. 


Felhasználása 

Felhasználása sokrétű, az egyszerű zabkása (zabpehely megfőzése vízben vagy tejben) a keksz) mellett sütemények, kekszek alapanyaga lehet. Használhatjuk fasírthoz, rántott hús bundájához. A fehér liszt egy az egyben kiváltható vele.


Forrás
http://www.memton.com/hirek/zabpehely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése