A meggy csonthájas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa rövidebb neve. A meggyet már az ókorban ismerték, származási helye: Eurázsia. Finnugor eredetű magyar neve utal arra, hogy eleink már a Honfoglalás korában ismerték. Ezt jelzik helység (Meggyaszó, Meggyesegyháza) - és családnevek (Meggyesi, Medgyes) is.
Miért fogyasszuk?
- gazdag vitaminokban: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin
- gazdag ásványi anyagokban: vas, kálcium, kálium, magnézium
- serkenti az idegek működését
- emésztést segítő hatása van
- vízhajtó, serkenti a veseműködést és a vitaminok felszívódását
- vérszegénység elleni hatása is van
- megfázás kitűnő gyógyítója (láz-, gyulladáscsökkentő hatása van illetve a savanykás környezetben elpusztulnak a vírusok)
- az ún. antocianin okozza a meggy piros színét, ami festékanyagnak is kiváló (textilfesték, ételszínezék), emellett bizonyítottan tumorgátló hatással rendelkezik
- segít az izomregenerálódásban (izomláz kitűnő csillapitója)
- segít az izomregenerálódásban (izomláz kitűnő csillapitója)
Felhasználása
Készülhet belőle meggyleves, kompót, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal. A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.
Forrás
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy
http://www.mindmegette.hu/hatarozo/46
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1991
http://antalvali.com/meggy-titkai.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése