2016. április 10., vasárnap

Ischler

Nevét Bad Ischl településről kapta, amely Ausztriában, Salzburg tartomány határán helyezkedik el. A fürdőváros fénykorát 1849 és 1914 között élte, mint Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája, sőt Erzsébet hercegnővel való eljegyzésére is itt került sor 1853-ban a Seeauerhaus-ban, és a császár születésnapját is rendszeresen itt ünnepelték. Az első Islert Richard Kurth, a Zauner cukrászda mestercukrásza készítette el a császár tiszteletére, amelyet rumos csokoládékrémmel töltött meg. Manapság legtöbbször ribizlilekvárral készítik. Az osztrák Zauer cukrászdában a mai napig kaphat ó Isler, kétféle változatban: csokoládéval leöntve és töltve vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve. Én a lekváros változatot készítettem el:

Isler ribizlilekvárral töltve


HOZZÁVALÓK
 
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8 dkg dió
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 2 db tojás
  • citromhéj ízlés szerint
  • lekvár a töltéshez
  • tetejére étcsokoládé

ELKÉSZÍTÉS 

1. A sütőporral elkevert lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a diót és a citromhéjat.
2. Beleütjük a két tojást és alaposan összedolgozzuk.
3. Lisztezett munkaasztalon vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, melyeket 180 fokos  sütőben 5-10 percig sütünk (nem kell megbarnulnia, maradjon világos). 
4. Ha kihűlt, egy-egy kört (ribizli)lekvárral összeragasztunk.
5. Az étcsokoládét 1 ek. margarinnal vízgőz felett felolvasztunk és az islerekre csorgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése