A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma Indiában már évezredek óta gyógyító fűszer. Kereskedők által jutott Európába és az ókori Görögországba. 1753-ban a svéd botanikus, Linné fedezte fel és nevezte el Curcuma Longának.
A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelnek.
A kurkumin hatóanyag miatt sok élelmiszerben használják adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. A kurkumin a legerősebb ismert rákellenes anyag a világon. Gátolja a rákos sejtek elburjánzását. Emellett erősíti az epehólyagot, gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt. Serkenti a zsíranyagcserét, koleszterincsökkentő hatású, javítja a látást, fájdalomcsillapító, gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket. Serkenti az epe kiválasztását, a máj működését, hatásos kórokozók ellen.
A curry fűszerkeverék egyik alkotója. Főleg indiai ételek fűszerezésére használjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése