2014. november 7., péntek

Paradicsom

Az első dolog, amit tisztáznunk kell a paradicsommal kapcsolatban az az, hogy zöldség vagy gyümölcs-e? Sokrétűségének köszönhetően is-is...de íme a "tudományos magyarázat": "A paradicsom bogyótermése botanikailag gyümölcs, hasonlóan a paprikáéhoz, vagy a tökfélékéhez. Ettől függetlenül mind termesztéstechnológiáját, mind felhasználását tekintve egyértelműen zöldségféle."

 


A paradicsom ((Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikából származik. A XVI. században terjedt el Európában, mégpedig Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül. 

Nevének eredete
Aranyos színére utal egyik francia neve, a "pomme d'ore", az aranyalma. A XVII. században Poma amoris, Liebesapfel, a "szerelem almája" néven is emlegették, mert úgy vélték róla, hogy bódulatot okoz. (A még éretlen, zöld bogyó valóban tartalmaz kis mennyiségben egy szolanin nevű szteroid alkaloidát, amely mérgező vegyület, de az érett gyümölcsben ezt már nem találjuk meg).
A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”). 
A paradicsom spanyolul tomate, ami azték eredetű szó. Ez a szó került be azután a legtöbb európai nyelvbe: például francia és német tomate, angol tomato, orosz томат (tomat).


Miért érdemes fogyasztani?
Felhasználását tekintve sokrétű: ehető nyersen, készíthetünk belőle savanyúságot, levest, mártást vagy passzírozhatjuk üdítőitalnak.
A paradicsom rendkívül egészséges. Magas a cukor és C- vitamintartalma, a benne levő ásványi anyagoknak (kálium, magnézium, kálcium, nátrium) köszönhetően szerepe van az immunrendszer erősítésében, segíti az emésztést. A legnagyobb része víz, de almasav, citromsav, borostyánkősav és E vitamin is található benne.
Tartalmaz ún. tomatint, ami egy szerves vegyület, gombaölő hatása van, melyet a növény a gombabetegségekkel szembeni védekezésül termel és amelyből gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
A paradicsomban található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. A likopin adja egyébként a paradicsom piros színét (és a csipkebogyóét is). Élelmiszeradalékként mint színezéket használják (E160d). 

tipp: A paradicsomot a kozmetikusok is ajánlják. A benne lévő enyhe savak jótékony hatásúak, így remek arctisztító pakolásnak is használhatjuk a paradicsomszeleteket. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése